De schone schijn van bureaucratische zorg..

Documentenfabriek voor zorg

De wereld van jeugdzorg staat in brand. FairLife Foundation  ondersteunt het  boek van onderzoekjournaliste Hélène van Beek, die planmatig waarheidsvinding op het gebied van de zorg voor jeugd in Nederland onderzoekt. De resultaten publiceert zij in haar boek ‘Kinderen Van De Staat’, uit te geven door Uitgeverij N.O.B.E.L. De als beleid gecamoufleerbare bureaucratie wordt transparant en registreert de treurige gevolgen daarvan. De overheid heeft recent besloten slachtoffers schadeloos te stellen, wat bij velen overkomt als een treurige aflaat. Voor de cover van het boek ontwierp Street artist Judith de Leeuw een kunstwerk van 5,5 x 8,5 meter, dat in New York inmiddels genomineerd is tot 1 van  de 10 meest kunstzinnige street art uitingen ter wereld.

Judith de Leeuw / Cover image

Hélène van Beek / Boekpresentatie FairLife 2019

Onderzoekjournalist Hélène van Beek

Hélène van Beek (1964) is onderzoeksjournalist, werkte zowel voor dagbladen en TV-programma’s. Zij studeerde nieuwste geschiedenis en persgeschiedenis aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen. De postdoctorale opleiding journalistiek volgde daarna.

Het boek

Nederland is kampioen uithuisplaatsen. Kinderen komen in onze sociale cultuur meer dan in andere landen in pleeggezinnen of instellingen terecht,  

  • waar marktwerking de kwaliteit van de zorg voornamelijk wordt uitgedrukt in de verdiensten van het management
  • waar gemotiveerde medewerkers op de vloer vaak overwerkt zijn, maar tussen de boekwerken aan regels tussendoor ook nog goed werk doen
  • waar kinderen onder het mom van veiligheid achter tralies gaan, vaak in isoleercellen
  • waar een kind regelmatig de behandeling beëindigt, door zichzelf van het leven te beroven.

Met dit boek worden ook de wegen aangegeven om tot verbetering te komen. Waar gloeit de horizon? Een must read voor de ouders en hun kinderen, voor de werkers in het veld, de managers en de toeziende ambtenaren en voor de politiek verantwoordelijken.

Kinderen Van De Staat / Cover

– Het ministerie van VWS meldt dat alle vragen over jeugdzorg voor Kinderen Van De Staat
de beleidsambtenaren te veel tijd kosten –

Judith de Leeuw / © Marijke Stroucken

Cover Judith de Leeuw

Street artist Judith de Leeuw ontwierp een kunstwerk van 5,5 x 8,5 meter dat onder meer de cover van het boek van Hélène zal sieren en in New York inmiddels genomineerd is tot 1 van de 10 meest kunstzinnige street art uitingen ter wereld. Bekijk hieronder de van het kunstwerk gemaakte video.

The making of…