Haïti, we zijn je niet vergeten.

Door aardbevingen en tornado’s zijn in Haiti veel huizen verwoest en is het land bezaaid met puin. In de afgelopen jaren is veel hulp geboden, maar een veilige woning is een droom. Het verre, vergeten land Haïti heeft jou nodig en jij hebt beweging nodig, want fit blijven in deze Spartaanse tijden is van belang. Daarom moedigen we je aan mee te doen met The Rubble Run, een estafette van kleine sponsorbedragen waarvan de opbrengst naar Haïti gaat. Daar heeft De Mobiele Fabriek slachtoffers van de serie aardbevingen geleerd hoe je van het dodelijke puin weer waardige en aardbevingsbestendig woningen kan maken. Om meer slachtoffers op te kunnen leiden en de productie te kunnen vergroten moeten we de nodige financiën bij elkaar brengen. En daar hebben wij jou en vele anderen bij nodig. 

Haïtiaanse kinderen wonen vaak als weeskind in gevaarlijke krotten en tenten en willen niets liever dan een huis dat veilig is.


Huizen aardbevingsbestendig maken kunnen ze in Haïti niet, maar daar hebben wij in Nederland wél verstand van.

Gek genoeg kan het vernietigende puin de oplossing zijn voor een aardbevingsbestendige woning, waarin voor kinderen een veilige toekomst is weggelegd. Nederlandse specialisten van De Mobiele Fabriek themobiIefactory.org hebben in de afgelopen tijd werkeloze Haïtiaanse slachtoffers van de rampen geleerd hoe je van puin legovormige bouwblokken kan maken voor waardige en veilige huizen. En die kunnen ze nu zelf bouwen.

Als er meer Haïtianen opgeleid worden kunnen natuurlijk meer huizen gemaakt worden en komen de dromen van Haïtiaanse kinderen echt uit.

Bedenk dat we vanwege de Coronaveiligheidsmaatregelen van de Rubble Run toch maar een estafette hebben gemaakt. Wel zo veilig. Alle teamleden lopen dus, ieder voor zich, dezelfde afstand. Het gaat er niet om wie het langst loopt. Het gaat erom dat je plezier hebt in de soort loop die je doet.

  • Je zoekt minimaal vier andere lopers. Dat mogen er natuurlijk ook meer zijn. Dat zijn je teamleden, die zich allemaal voor tenminste 5 euro door 5 sympathisanten laten sponsoren. Het gesponsorde bedrag wordt aan Stichting Fair Life Foundation afgedragen t.b.v. het opleidingsproject voor slachtoffers van de serie aardbevingen in Haïti.
  • Gezamenlijk vormen jullie een estafetteteam dat zelf een loopvorm bedenkt of een loopvorm als hieronder gaat doen.
  • Als initiatiefnemer zorg jij voor een estafettestokje voor alle leden van het loopteam. Dat mag bijvoorbeeld een in stukken gezaagde bezemsteel zijn. 
  • Laat van de estafetteloop van jouw teamleden een leuke foto- of film impressie maken en stuur die naar info@fairlifefoundation.org en vermeld daarbij wel even je teamnaam, plaats en welke afstand gelopen is in welke looptijd.
  • Wij zetten jouw impressie vervolgens op onze website, inclusief de gelopen afstand van jouw team. 
  • Na de loop hou je ter herinnering je eigen estafettestokje en moedig je de andere teamleden aan zelf een nieuw team samen te stellen. Er is niets op tegen als je weer met een ander team meeloopt of dat je zelf weer een nieuw team samenstelt. Een herhaling met het oude team kan natuurlijk ook.
  • De geplande, onderlinge afstanden tussen de deelnemers van de estafetteloop en de soort loop kan je zelf bepalen. Dat kan van lantaarnpaal naar lantaarnpaal zijn, een rondje rond de kerk, of op het sportveld. Bedenk maar wat. Lekker buiten rennen. 
  • In principe eindigt de Rubble Run als alle estafettelopers bij elkaar de lijnafstand tussen Haïti en Nederland van 7.513 km hebben overbrugt. 

Doe daarom de run als jij en de overige estafettelopers er klaar voor zijn. Kies vooral een bijzondere dag, zoals je verjaardag.
 

Bedenk je eigen loop of kies een van onderstaande lopen en doe die op je eigen manier. 
De tempoloop – de duurloop – de stadsloop – de bewonderingloop – de intervalloop – de sprint – de heuvelloop – de afschuwloop – de rond-de-kerkloop – de hink-stap-sprong loop- de fantasieloop – de ongemakkelijke loop– de schaterlachloop – de feestloop – de  achterwaartsloop– de kalmteloop – de romantische loop – de ouder-kind loop.

Van Nederland tot Haïti

Als je met je team een Haïtiaans feestje wilt meemaken, vermeld je op je inschrijfformulier hoe lang jouw team denkt dat het duurt voordat alle deelnemende teams bij elkaar de afstand van Nederland tot Haïti virtueel hebben gelopen. De afstand die alle deelnemers tezamen lopen worden bij elkaar opgeteld en is op de website te volgen. Inmiddels is een afstand gelopen van 880,6 km. We zijn al goed op weg dus! 

De eersten: NYMMT

Hulde aan onze helden, de studenten van Stichting NYMMT. Zij beten de spits van de Rubble Run af met de marathon van Lissabon en wisten de eerste kilometers van de afstand naar Haiti af te leggen Samen liepen ze 126,6 km in 13 uur en 17 minuten. Maak nader kennis met onze helden op hun website: www.nymmt.com

Basisschool Helen Parkhurst uit Tilburg

In April 2022 hebben de kinderen van basisschool  Helen Parkhurst in Tilburg, een rommelmarkt gehouden en de Rubble Run-sponsorloop gelopen, waarbij ze een afstand van 754 km hebben afgelegd voor Haïti!! De kinderen hebben daarnaast ook zelf kunnen ervaren hoe je, in dit geval met duplo, aardbeving bestendige huizen kunt bouwen. We hebben gesproken over hoe en waar aardbevingen voorkomen, het bouwen van stevige woningen, oneerlijkheid in de wereld en duurzaam bouwen! En daarmee hebben ze ook nog geld opgehaald voor Haïti. Wat een mooie combinatie.

De eerst volgende Rubble Run’s staan nu gepland op:
– December in Tilburg
– Januari / Februari in Eindhoven
– Februari Kralingse Plas Rotterdam

Doe mee!

Je kunt de folder van de Rubble Run actie hier downloaden.

Om je omgeving enthousiast te maken kun je deze leaflet downloaden en verspreiden.

Wil je meedoen met de estafetteloop, schrijf je dan hieronder in.


Inschrijfformulier Rubble Run estafette

Vergeet vooral niet op het inschrijfformulier te vermelden hoeveel tijd jouw team denkt dat het kost om die afstand van 7.513 km, de afstand tussen Nederland en Haïti, bij elkaar te lopen. Als voorbeeld, jouw team van 5 heeft opgeteld in een half uur met alle lopers 32 km bij elkaar gerend. We noteren dan voor jouw team 32 km en 30 min. Het team dat het dichtst bij de totale looptijd van alle teams bij elkaar zit om die 7.513 km te halen, wordt uitgenodigd voor een feestelijke Haïtiaanse bijeenkomst, waar de vonken van afvliegen.
Bepaal samen met je team de totale duur in uren en minuten om met alle teams gezamenlijk de afstand van Nederland tot Haïti (7.513 km) te lopen. Het team dat het dichtst bij de werkelijke duur zit (de voortgang is op de website te volgen), wordt uitgenodigd voor een feestelijke Haïtiaanse bijeenkomst.

Opslaan gegevens en betaling
Hierbij geef ik toestemming voor het opslaan van mijn gegevens door Fair Life Foundation en meld ik mij en mijn team aan voor de Rubble Run. Aan deelname zijn kosten verbonden van 10 euro per team en deze zal ik z.s.m. overmaken op rekeningnummer NL52 INGB 0009 4508 61 t.n.v. Fair Life Foundation o.v.v. de teamnaam en plaats van deelname. Voor elk team dient een eigen inschrijving plaats te vinden. Bij het aanleveren van foto's van de eigen Rubble Run, zal ik ervoor zorgen dat de zichtbare deelnemers toestemming hebben verleend voor het (tijdelijk) plaatsen van hun afbeelding op www.fairlifefundation.org.